ThingsGuideIndian Education BlogThingsGuide
ThingsGuideThingsGuideThingsGuide

Govt Jobs 2016

Government Job Hunter Provides Valuable Information about Government Jobs 2016,Upcoming Government Jobs,Exam Results,Current Affairs 2016.

Monday, 16 June 2014

IMPORTANT GK Questions


1. What is the Full form of PIN?
Answer. Postal Index Number

2. When did the Pin system Started in India?
Answer. 1972

3. Which is the first Indian post office
outside Indian Territory?
Answer. Post office at Dakshin Gangotri in
Antarctica (1983)

4. When did the speed post service started in
India?
Answer. 1986


5. Which Governor General found Telegraph
and Postal systems?
Answer. Lord Dalhousie


6. When did the first General Post Office
opened in India?
Answer. 1774 (Kolkata)


7. Which is the first postage stamp of India?
Answer. Sinde Dawk (1852)


8. World Postal Day is observed in:
Answer. October 9


9. Indian Postal Day is observed in:
Answer. October 10


10. Where is the highest post office in the
world situated?
Answer. Hikkim (Himachal Pradesh)


11. When did Universal Postal Union
founded?
Answer. 1874


12. In which year Money Order system
introduced in India?
Answer. 1880


13. In which year Postal Life Insurance
started in India?
Answer. 1884


14. Where is postal staff college situated?
Answer. Ghaziabad (UP)


15. Who was the first Minister of
Communication of India?
Answer. C.R.K Kidwai


16. Who is the author of Meghdootam?
Answer. Kalidasa


17. How many electrons does hydrogen
have?
Answer. One


18. What is the international standard unit
for measurement of Temperature?
Answer. Kelvin


19. What is the currency of Bangladesh?
Answer. Taka


20. Amartya Sen was awarded Nobel Prize
for his contribution in:
Answer. Economics


0 comments:

Post a Comment